NybegynnerGuide Tipping

Her får du en nybegynnerguide til tipping. Hvordan spiller man? En guide til hvordan man beregner sannsynlighet, odds og utbetaling.

Oddsen er en måte å presentere noe annet på: sannsynlighet. Det første steget på vei mot å klare å evaluere potensiell verdi i tipping er å lære hvordan man beregner desimalodds fra sannsynlighet.

Dette er en samtale som alle med tippeerfaring har hatt gjentatte ganger med venner og slektninger som ønsker å prøve seg på å tippe på et stort sportsarrangement. Hva er oddsen for x, hva betyr dette? Hva vinner jeg hvis jeg satser x kroner?

Å forstå oddsene er den største utfordringen for alle nybegynnere i tipping. Hva står oddsene egentlig for, og hvordan kan du tolke den potensielle verdien en gitt innsats har for deg?

Når du har kommet forbi dette hinderet, kan du sammenligne oddsene til forskjellige bookmakere. Men hvis du tenker på tipping som bare odds, går du glipp av helhetsbildet. For å virkelig forstå odds og tipping, må du først forstå sannsynlighetsberegning.

Tipping handler om å evaluere sannsynligheten for at hendelser skal ha spesifikke resultater, og bookmakere som Pinnacle Sports bruker odds til å uttrykke sannsynlighet på en enklere måte og tilby tippemuligheter.

Det at det finnes flere forskjellige oddsformater, som desimalodds, brøker og money line, viser at oddsen bare er middelet og at målet er å kunne tilby tipping. Bookmakere jobber egentlig med risikovurdering målt i sannsynlighet.

Siden vi faktisk vurderer risiko hver eneste dag så lenge vi lever, som «Er det sannsynlig at jeg når det toget?» eller «Kommer det til å regne?», er det merkelig hvor lite folk flest egentlig forstår av grunnleggende sannsynlighetsregning.

Det er en skala som går fra 0, altså ingen sjanse for at en hendelse skal finne sted, til 1, en hendelse som garantert vil finne sted. Alle andre potensielle sannsynligheter ligger mellom disse to ytterpunktene.

Denne artikkelen bygger på en av de nyttige videoene våre, som viser hvordan man beregner odds, sannsynlighet og utbetalinger på bare to minutter.

Et myntkast er et flott eksempel når man skal forklare sannsynlighet. Mynten vil enten lande på krone eller mynt, og det er garantert at ett av disse resultatene vil finne sted, altså har vi sammenlagt 1 i sannsynlighet for at ett av disse resultatene skjer.

Men som spiller vil du selvsagt vite hva sjansen er (hva sannsynligheten er) for at det blir det resultatet du tipper. La oss si mynt i dette tilfellet. Formelen for dette er enkel.

ønskede resultater / alle mulige resultater

Som spiller ønsker du å vite hvor sannsynlig det er at resultatet du tipper, det ønskede resultatet, finner sted. I dette eksempelet sier vi at det er mynt. For å få verdien din må vi derfor dele med de to mulige resultatene, mynt eller krone. Resultatet er 0,5.

Generelt sett foretrekker folk prosenttall, så ved å multiplisere sannsynligheten for resultatet ditt (0,5 for mynt) med 100 ser vi at det er 50 % sjanse for at mynten lander på mynt og at du vinner veddemålet.

Nå som du vet hvordan du beregner sannsynlighet, kan du bruke dette til å finne odds. Desimalodds er standardformatet som brukes av bookmakere som Pinnacle Sports. Du finner desimaloddsverdien for myntkastet ditt med denne enkle formelen:

1 / sannsynligheten for det ønskede resultatet = desimalodds

Så desimaloddsen for en innsats på et myntkast er 1 (sikkerhet) delt på sannsynligheten for at det skjer, som vi vet er 0,5. Desimaloddsen er derfor 2,0. Du kan også starte med odds og regne ut sannsynligheten ved å bruke formelen baklengs:

1 / desimalodds = sannsynlighet

Med denne nye kunnskapen kan du beregne sannsynlighet for myntkastet. Du vil så se at summen av sannsynlighetene for hvert av resultatene er 100 % – (0,5/1+0,5/1)*100. Ikke overraskende, siden en sikker hendelse er 1 (100/100).

Men hvis du utfører denne beregningen med ekte odds fra favorittbookmakeren din, ser du at verdien blir større enn 100 %. Hva er det som skjer her?

For å si det enkelt, så er ikke oddsen den virkelige sannsynligheten for resultatene det dreier seg om. Forskjellen mellom den sammenlagte sannsynligheten og 100 % er fordelen bookmakeren har for det markedet, og måler hvilken verdi de gir.

Dette er viktig informasjon for spillere som jakter på verdi. Det kan lett beregnes, men svært få bookmakere deler disse tallene med offentligheten, bortsett fra Pinnacle Sports. Det er ikke så dumt å spørre: Hvorfor det?

Det å beregne odds og sannsynlighet åpner en helt ny verden for å beregne verdi, men man ønsker også å vite hva veddemålet vil gi i gevinst. For eksempelet med myntkast er dette en enkel utregning:

Innsatsen din * desimaloddsen

Så hvis du satser 100 kr på mynt med 2,0 i odds, blir gevinsten din, inkludert innsatsen, 2,0 x 100 kr, altså 200 kr (dette inkluderer de 100 kr du satset + 100 kr i fortjeneste).

Det er viktig å lære hvordan odds fungerer hvis man vil bli en bedre spiller. Det lar deg nemlig selv beregne forventet frekvens for en hendelse, begynne å modellere dine egne odds, og så sammenligne hva du tror vil skje med oddsene som tilbys av bookmakere.

Når de to oddsene ikke er like, kan dette være en fordel du kan bruke til å skape fortjeneste, som tross alt er målet med all tipping.