Eliteserien – Topper & Flopper #1

TOPPER

Start

Laget det har vært mest prat rundt i oppkjøringen til sesongen. Prosjektet Start En Drøm AS ledet av lokale investorer har spytta inn penger i klubben. Med investorer i ryggen ha de fått inn den beste sportsdirektøren i Norge i TKK og noe så sjeldent som en progressiv britisk «coach» i Mark Dempsey. De har omtrent fått inn et helt nytt lag etter opprykket til Eliteserien, noe som kan slå ut begge veier. Men i første runde kjørte de over Tromsø omtrent fra start til mål og tre av nysigneringene stod for målene (Kevin Kabran, Elliot Käck og Afeez Aremu), alle med potensiale til å bli profiler i Eliteserien. I tillegg til mål av Kristjan Floki Finnbogason som kom i sommer, men som ikke er førstevalg før nå. En kjempestart av et lag som burde ha potensiale til å stabilisere seg på øvre halvdel i Eliteserien.

Kristian Fardal Opseth

Mannen fra Sogndal som har så alvorlig leddgikt at det er et medisinsk mirakel at han i det hele tatt spiller fotball. Slet så mye med plager i sene tenår at han gikk flere år uten å spille fotball. Tok en litt utradisjonell vei via breddefotballen etter at han fant medisiner som kunne holde plagene i sjakk.
Scora 16 i Obos for Sogndal i ’15, men viste ikke samme målscoreregenskaper i 2016-sesongen. Han endte opp med å bli sendt på utlån til B/G, der han i fjor slo Daniel Nannskogs scoringsrekord med 28 mål i  OBOS 2017.

Med forrige opphold i ES friskt i minne, så var man kanskje litt skeptisk til hvorvidt Opseth ville fortsette å score mål på toppnivå for Bodø/Glimt. Med sesongstart mot Erlandsens Lillestrøm, så var det få som forventa at Opseth ville starte sesongen med et smell, men igjen så motbeviste Opseth de fleste og scorte 2 mål i sin Eliteseriedebut for klubben.
Kan jo påpeke at mens Opseth har fått en god start i ES for sitt B/G, så er klubben som absolutt kunne og burde hatt bruk for han i Sogndal i OBOS.

Marcus Pedersen

Mannen som få har betvilt potensiale i Eliteseriemålestokk har fått en del kritikk de siste sesongene for å ikke være god nok i banespillet og ikke hatt det målsnittet en spiss som egentlig er et ubestridt førstevalg for et topp4lag i ES burde ha. Vårsesongen 2017 var for Marcus Pedersen som for Godset generelt helt katastrofal og holdt ikke nivået i det hele tatt, men man begynte å ane at formen kanskje var i anmarsj for Hamargutten i høst da han sto litt mer fram og viste litt av hvorfor han er en fanfavoritt. Og i sesongåpninga mot Stabæk så leverte han en av sine bedre matcher på lenge. Scorer det raskeste målet i en seriestart i den øverste divisjonen i hvert fall, og leser at Hanche-Olsen skal gjøre en feil da han scorer sitt 2.for dagen. I tillegg i matchen var han bedre i relasjonsspillet, og hadde flere avslutninger som det bare er marginer som gjør at han ikke scorer flere, blant annet et frekt brassesparkforsøk som virkelig satt Sayouba Mandé på prøve. Om Marcus Pedersen fortsetter med like gode prestasjoner og er like klinisk foran mål så kan drømmen hans om å bli utenlandsproff på ny fort bli virkelighet

FLOPPER

Flamur Kastrati
En mildt sagt kontroversiell spiller som ofte får mye fokus var igjen i media etter sesongstarten. Denne gangen for en spesiell sak. Med ballen langt unna hopper han, vitterlig litt uprovosert, inn i Vegard Forren, etter min mening er det en ganske aktiv albue der også. Dommer Ola Hobber Nilsen som gir han bare gult kunne kanskje vært fokuset her da Flamur Kastrati bare får gult selv om det ifølge regelteksten (kopiert fra @perstaberg sin Nordicbetblogg) «En spiller som bruker eller forsøker å bruke unødig mye kraft eller brutalitet overfor en motspiller når det ikke er kamp om ballen, eller mot en medspiller, lagledelsen, dommerteamet eller enhver annen person, enten det er fysisk kontakt eller ikke, er skyldig i voldsom opptreden og skal utvises». Man skal være beinhard for å mene at ikke Flamur Kastrati bruker unødig mye kraft mot Forren. Men det verste av alt er intervjuet gjort av Eurosport hvor Flamur sier «Hvis jeg slår han, så slår jeg annerledes». Det er så smålig holdning til hele situasjonen at man blir litt matt.

Rosenborg

Norges beste fotballlag hadde ikke den enkleste seriestarten, det skal sies. Å starte sesongen borte mot Sarpsborg er ingen enkel start på en ny sesong. Men måten man spilte kampen var ikke RBK verdig i min bok. Jeg med flere hadde nok større forventninger til RBK enn de de leverte i Sarpsborg i kveldskampen søndag. En spiller som Pål André Helland leverte til terningkast 2, hvor det eneste som trekker han litt opp er et kjempeinnlegg til Samuel, hvor sistnevnte antakeligvis burde score, men treffer ikke helt med hodestøtet og bommer omtrent på åpen kasse. Får heller aldri satt S08 under sedvanlig RBKpress etter at S08 går opp i 1-0ledelse ca. halvveis i 2.omgang. Det positive for resten av Eliteserien er at slike resultater er det som må skje mer av om det skal bli spennende i ES: Lag som S08, Godset, Molde og Brann til eksempelvis er lag som må ta poeng fra RBK, gjerne i begge matcher skal det bli noe som kan minne om spenning om Eliteserietittelen 2018

Tromsø

Avslutta fjorårssesongen meget spennende, under kanskje den mest velkledde treneren i ES, nemlig Simo Valakari. Så veldig spennende ut mot slutten i fjor og man fikk kanskje litt vel høye forventninger til hva Simo Valakari kunne få til med TIL. Men i første serierunde mot nyopprykkede IK Start kan det kanskje ha blitt litt vel mye av det gode av TIL. Ikke nok med at man taper 1-4, men måten man taper på er kanskje vel så gæren. Det blir i overkant nonchalant og cocky med ballen i beina og man spiller på seg brudd på brudd noe som IK Start utnytter ved flere anledninger. Og hvem er det som skal score målene til TIL denne sesongen med TLO borte? Bakenga som de siste sesongene har sett ut som en skygge av seg selv? Runar Espejord som mista omtrent hele fjorårssesongen med skade? Slobodan Vuk som minner mer og mer. Han ser mer ut som enn Njogu Demba-Nyrén enn noe annet. Når man spiller nonchalant fotball som gjerne kan føre til baklengs, samtidig som man ingen har noen åpenbare målscorerkandidater så kan sesongen 2018 fort bli en fæl sesong for Eliteseriens nordligste lag

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s