Tabelltips: Start

1

IK Start er etter en kort tur innom Obos-ligaen tilbake igjen på øverste nivå i Norge. Forrige gang laget var i Eliteserien var alt annet enn gledelig. Nå er den hardsatsende sørlandsklubben kommet for å bli.

25.september 2016 kom sesongens første seier i Eliteserien. Det tok hele 25 serierunder før den første av i alt to trepoengere kunne feires på Sør Arena. Fattige 16 poeng og et soleklart nedrykk var fasit ved sesongslutt. Optimismen på Sørlandet var totalt fraværende og tilskuertallet var rekordlavt.

Snaue to år senere er situasjonen en helt annen. Steinar Pedersen har blitt erstattet med Mark Dempsey, det skal igjen spilles Eliteserie-fotball på Sør Arena og nye eiere har investert tungt i klubbdriften. Optimismen er sakte, men sikkert på vei tilbake igjen. Så er spørsmålet om det blir stilt for store forventinger til laget. Hele åtte spillere er blitt hentet inn i vinter, samtidig som det er et ungt og uerfarent mannskap Dempsey råder over. Potensialet i laget er stort, og får Dempsey ut det ubestridte potensialet i folk som Tobias Christensen, Isaac Twum og Kevin Kabran kan det bli spennende tider på Sør Arena fremover.

LAGET

Keeper: Håkon Opdal går inn i sin femte sesong som førstevalg mellom stengene på Sør Arena, og selv om formen har vist en nedgående kurve de siste sesongene er det likevel en stabilt god keeper på sitt beste, og vil etter alle solemerker være førstevalg også denne sesongen. Utfordres av Benjamin Boujar som fikk vise seg litt frem i Obos-ligaen i fjor uten å utmerke seg nevneverdig.

Forsvar: Dempsey har eksperimentert med trebackslinje i sesongoppkjøringen, men stilte med en vanlig firebackslinje i generalprøven mot Vålerenga noe som trolig også vil bli brukt i serieåpningen mot Tromsø. Eirik Wichne har løpt opp og ned som en duracellkanin på Starts høyreback de siste sesongene og er bankers på laget. Jens Kristian Skogmo er borte og Wichne blir dermed stående igjen som eneste naturlige høyreback. Damion Lowe og Simon Larsen dannet stopperparet mot Vålerenga, men har sterke utfordrere i Tapio Heikkilä og Rolf Daniel Vikstøl. Venstrebacken blir bekledd av Elliot Käck, med en sterk utfordrer i fjorårets førstevalg Henrik Robstad.

Midtbane: Starts kanskje sterkeste og utvilsomt mest spennende lagdel. Her florerer det av spennende unge talenter, men mangler kanskje litt rutine med erfarne Gudmundur Kristjansson, Niels Vorthoren og Conor O’Brien borte. 17 år gamle Tobias Christensen fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong hvor han tidvis briljerte i sin offensive midtbanerolle. Unggutten er til tross for sin unge alder ikke redd for å ta ansvar, og det blir spennende å se om han klarer å briljere i like stor grad nå som Start har tatt steget opp. Fast på laget i sesongoppkjøringen, men mistet generalprøven mot Vålerenga grunnet en liten skade. Ved siden av Christensen blir trolig nysigneringene Aremu Afeez og Isaac Twum å finne. 18 år gamle Afeez var en del av det Nigerianske landslaget som spilte seg til finalen i det Vest-Afrikanske mesterskapet høsten 2017 og er tiltenkt rollen som anker på midten. Her får han konkurranse av nok en nysignering i Michael Ogungbaro som imponerte for Jerv forrige sesong. Twum er en mer offensivt anlagt midtbanespiller som ble kåret til turnerings beste spiller i WAFU Nations Cup, en turnering bestående av bare vest-afrikanske land.  Som om ikke det var nok vil nok også Adnan Hadzic, Erlend Segberg og Andreas Hollingen ha et ord med i laget. Erfarne Espen Børufsen kan også trekkes ned på midten, selv om han hovedsakelig har figurert som ving de siste sesongene.

Angrep: I angrepet har Steffen Lie Skålevik returnert til Brann etter låneoppholdet som endte med 10 mål på 11 kamper. Dette tomrommet er Start avhengig av at noen fyller. Kristian Floki Finnbogasson er førstevalg på topp etter fire mål på 10 kamper i Obos-ligaen forrige sesong. Her vil han få konkurranse av en sulten Lars Jørgen Salvesen som endelig er tilbake fra skaden som ødela hele forrige sesong. På flankene har Start sikret seg to svært spennende spillere i Aron Sigurdarson og Kevin Kabran. Førstnevnte leverte tidvis storspill for Tromsø, men havnet på benken etter Simo Valakaris ankomst. Klarer han å finne frem igjen formen som gjorde han aktuell for den nederlandske toppdivisjonen kan det bli et svært farlig angrepsvåpen for Start. På motsatt flanke vil Kabran trolig være førstevalget. Start vant kampen om 24-åring foran blant annet Östersund. Han har vist lovende takter i sesongoppkjøringen og kan bli en attraksjon. Dempsey har nok av alternativer på kantene hvor også nevnte Børufsen, Abubakar Ibrahim og Gudmundur Tryggvasson vil være gode alternativer.

Etter flere år med lite å juble for på Sørlandet virker Start å ha et spennende prosjekt på gang. Stallen virker sterkere enn på lenge og troppen besitter på haugevis av talentfulle spillere. Mark Dempsey har levert gode resultater med Djurgården og Haugesund, selv om det ble en brå slutt i sistnevnte, tidligere og virker som den rette mannen til å lede dette Start-laget. Likevel sitter en på en følelse av at det kanskje kan komme et år eller to for tidlig for et Start-lag som mangler erfaring og trenger tid etter store omveltninger både på spiller og trenersiden de siste sesongene. Likevel bør de berge plassen med god margin og oppfylle målet om å etablere seg i Tippeligaen. Tippenett tror at Start må ta til takke med en 9.plass i år.

Treningskamper

Vålerenga – Start 2-1
Start – Bodø/Glimt 0-1
Start – Aalesund 0-0
Start – Arendal 5-0
Start – Sandefjord 1-2
Start – Haugesund 1-2
Start – Flekkerøy 1-2
Start – Donn 11-0

Overganger

INN:
Isaac Twum (Inter Allies FC)
Gudmundur Andri Tryggvason (KR Reykjavik)
Elliot Käck (Djurgården)
Kevin Kabran (IF Brommapojkarna)
Afeez Aremu (Westerlo Football Academy)
Isac Lidberg (Åtvidaberg)
Michael Olusoji Ogungbaro (Jerv)
Aron Sigurdarson (Tromsø)

UT:
Niels Vorthoren (Sandnes Ulf)
Gudmundur Kristjansson (Breidablik)
Jens Kristian Skogmo (Arendal)
Thomas Zernichow (Jerv)
Steffen Lie Skålevik (lån avsluttet, Brann)
Dennis Antwi (lån, Åsane)
Lasse Sigurdsen (lån, Fløy)
Henrik Byklum (Fram Larvik)
Conor O’Brien (kontrakt utgått)
Philip Sandvik Aukland (lån, Arendal)
Isac Lidberg (lån, Jerv)

Slik spilles Starts kamper:

Runde 01: Start – Tromsø Søn 11. mars
Runde 02: Stabæk – Start Søn 18. mars
Runde 03: Start – Sandefjord Man 2. april
Runde 04: Lillestrøm – Start Man 9. april
Runde 05: Start – Vålerenga Lør 14. april
Runde 06: Rosenborg – Start Søn 22. april
Runde 07: Start – Haugesund Søn 29.april
Runde 08: Odd – Start Søn 6. mai
Runde 09: Start – Brann Lør 12. mai
Runde 10: Sarpsborg – Start Ons 16. mai
Runde 11: Start – Bodø-Glimt Man 21. mai
Runde 12: Molde – Start Søn 27. mai
Runde 13: Start – Strømsgodset Søn 10. juni
Runde 14: Start – Kristiansund Søn 24. juni
Runde 15: Ranheim – Start Søn 1. juli
Runde 16: Start – Stabæk Søn 8. juli
Runde 17: Brann – Start 5. august
Runde 18: Start – Ranheim 12. august
Runde 19: Strømsgodset – Start 19. august
Runde 20: Start – Odd 26. august
Runde 21: Kristiansund – Start 2. september
Runde 22: Start – Lillestrøm 16. september
Runde 23: Bodø-Glimt – Start 23. september
Runde 24: Vålerenga – Start 30. september
Runde 25: Start – Sarpsborg 7. oktober
Runde 26: Tromsø – Start 21. oktober
Runde 27: Start – Molde 28. oktober
Runde 28: Sandefjord – Start 4. november
Runde 29: Start – Rosenborg 11. november
Runde 30: Haugesund – Start 25. november

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s