Tidenes mest åpne Grand Slam

Allerede før turneringen startet var flere av de største stjernene ute. Etter to runder unnagjort, er det enda færre klare favoritter. Hele 14 av de 32 seedete spillerne er allerede ute før tredje runde starter fredag. Flere av de største utfordrerne til tittelen har røket på rekke å rad.

Grand Slam spøkelse fortsetter for Alexander Zverev

Fjerde seedete Alexander Zverev ble sett på som en av største favorittene etter å ha vunnet både i Washington og Montreal i forkant. I andre runde ventet en annen ung stjerne, Borna Coric. Coric sin karriere har ikke skutt fart i samme grad som Zverev ennå, og den kroatiske unggutten gikk inn til matchen som klar underdog. Men Coric ville det annerledes. Unggutten spilte sin livs match og gikk seirene ut i en brutal fire-setter, 3-6, 7-5, 7-6(1), 7-6(4). Nok en stor skuffelse for Zverev i Grand Slam sammenheng. I forkant av årets French Open, vant han Masters 1000 turneringen i Roma, der han slo Novak Djokovic i finalen. Han kom inn til French Open som en av de store outsiderne, men tapte i første runde for Fernando Verdasco.


Denis Shapovalov har kommet for å bli.

18 år gammel er Denis Shapovalov. Et par måneder tilbake kjente du han kun fordi han blåste ballen i sinne på dommeren i Davis Cup matchen mot Storbritannia tidligere i år. Det var selvfølgelig et uhell, men likevel en tragisk avslutning på matchen.

Shapovalov har allerede rukket å vinne flere Challenger titler, men han slo for alvor i gjennom i Montreal for et par uker siden. Canadieren slo ut Nadal i tredje runde, og gikk helt til semifinalen før han ble stoppet av Zverev i to jevne sett. Mange reagerte da USTA ikke valgte å gi Shapovalov et wildcard til turneringen. Shapovalov tok seg likevel greit gjennom kvalifiseringen, før han blåste russiske Dani Medvedev av banen i første runde. I andre runde ventet mye mer meriterte Jo-Wilfried Tsonga på selveste Arthur Ashe. Du skulle trodd Shapovalov hadde spilt slike kamper hele livet sitt. Han blåste Tsonga av banen i strake sett, 6-4, 6-4, 7-6(3). Tsonga spilte langt under pari, noe som han har gjort i hele sommeren, men Shapovalov fortjener likevel all kredit i verden.


Formspillere på hodet ut.

Alexander Zverev er allerde nevnt, men det var også flere av de største outsiderne som dummet seg ut. Allerede i første runde gikk Cincinnati finalist Nick Kyrgios på et sjokktap mot landsmannen John Millman. Det skal nevnes at Kyrgios slet med en vond skulder. Han kunnet lett trukket seg fra matchen, men valgte å spille kampen gjennom i respekt for sin landsmann Millman.

En annen spiller som imponerte i oppkjøringen til US Open var David Ferrer. Ferrer har hatt en meget svak sesong, men så endelig ut til å finne tilbake til sitt gamle jeg. Han gikk på et knepent tap for Federer i Montreal, før han nådde semifinalen i Cincinnati, der han tapte for Kyrgios. I US Open ventet Kukushkin i første runde. Ferrer vant oppskriftsmessig første sett 6-4, før han kollapset helt og tapte i fire sett.

Den aller største skuffelse er likevel Grigor Dimitrov. Dimitrov så endelig ut til å ha løst koden da han tok seg til sin første Masters 1000 finale i Cincinnati. Der spilte han en glitrende match mot Kyrgios. 6-3, 7-5 seier førte til karrierens desidert største tittel. US Open begynte også bra, han vant enkelt sin første runde kamp mot Safranek. I andre runde ventet unggutten Andrey Rublev fra Russland. Dimitrov startet kampen bra med et tidlig break, og så ut til å ha god kontroll. Det som skjedde etterpå virket ganske uforståelig for både supportere, og spesielt trener Dani Valverdu. En frustrert, nærmest umotivert Dimitrov ble blåst av banen av forehanden til Rublev. Settene var ganske jevne, men du satt aldri med følelsen av at Dimitrov hadde det som skulle til for å snu matchen. 7-5, 7-6(3), 6-3 og Dimitrov var på hodet ut av US Open.

I tillegg til disse er også seedete spillere som Tomas Berdych, Jack Sock, Richard Gasquet, Fabio Fognini, Gilles Muller og Karen Khachanov ute.

En smått utrolig stat: 8 av 12 semifinalister fra turneringene i Washington, Montreal og Cincinnati er allerede ute! Kun Kevin Anderson, Denis Shapovalov, Roger Federer og John Isner er igjen av de spillerne som imponerte i forkant av årets US Open.


Hvor står favorittene Nadal og Federer etter to runder?

 

Årets US Open bli bare verre og verre å spå. Flere av outsiderne er allerede ute, og av de som er igjen, er det svært få som har imponert nevneverdig. Top seedete Rafael Nadal har kommet seg videre, etter seiere over Dusan Lajovic og Taro Daniel. Begge disse er grus spesialister, og burde ikke gitt Nadal mye problemer. Nadal tapte likevel et sett til Daniel, og var heldig at han ikke tapte et til Lajovic. Nadal er fortsatt et stykke unna der han vil være, og trenger all den matchtreningen han kan få. Oppkjøringen til årets turnering var alt annet enn optimal, med tap for både Shapovalov og Kyrgios. Trekningen til Nadal ser riktignok helt fantastisk ut. Spanjolen kan faktisk ikke møte en topp 40 spiller før kvartfinalen! I kvartfinalen kunne han også møtt Dimitrov, men han er nå ute. Den høyeste spilleren på Nadal sitt tablå er David Goffin, som har slitt med å komme tilbake i form, etter å skadet seg under årets French Open.

Federer på sin side har sett alt annet enn imponerende ut. I første runde måtte han ut i fem sett mot unggutten Francis Tiafoe. I en merkelig kamp der begge spillerne var fryktelig ujevne, snek Federer seg i gjennom 6-4 i avgjørende sett. I andre runde ventet veteranen Mikhail Youzhny. Federer kom inn til denne matchen med smått utrolige 16-0 i seiere over russeren. I første sett så vi hvorfor. Federer rundspilte Youzhny fra side til side. Han lekte seg rett og slett. Youzhny var heldig at han fikk et game. I andre settet endret det seg derimot. Servehastingen til Federer gikk ned, han slet tydelig med å bevege seg fra side til side. Resultatet av dette var at Youzhny fikk diktere mer og mer av ballvekslingene. Kanskje ble Federer reddet av han møte en 35 år gammel Youzhny, som ikke fikk noe hviledag på grunn av regn avbrekket på tirsdag. Russeren fikk seg en krampe i starten av det femte sett, og vi ble vitne til en veldig bisarr kamp. To gamle, skadde spillere som ikke vil gi seg. Federer sitt rå talent og vilje, kanskje kombinert med Youzhny sin krampe fikk sveitseren gjennom. Nok en fem-setter, 6-1, 6-7(3), 4-6, 6-4, 6-2 i favør Federer. Dette er første gang noensinne at Federer har spilte to fem-settere i sine to første kamper i en Grand Slam. Dette er også kun tredje gang i hans karriere at han spille to fem-settere på rad. Sist gang var i Australian Open tidligere i år, da han slo Wawrinka i semifinalen, og Nadal i finalen.

Federer sin trekning ser på papiret ganske bra ut. Problemet hans er uten tvil ryggen. Federer hater oppmerksomhet rundt helsa hans. Han prøvde så godt han kan å blåse vekk ryktene om at han sliter med ryggen. Han fortalte til Eurosport etter kampen mot Youzhny at oppkjøringen ikke har vært som han håpte på grunn av ryggen, men at dette er bak han nå. Han fortalte videre at hans ujevne nivå skyldes at han fortsatt er litt rusten, men at han er 100% sikker på at han kommer til å spille bedre og bedre.

I tredje runde venter en annen veteran, Feliciano Lopez. Lopez er 0-12 i innbyrdes oppgjør mot Federer, og er sånn sett en perfekt motstander for Federer. Lopez har riktignok vært i god form i det siste, og slo enkelt ut landsmannen Verdasco på onsdag. Federer er på papiret klar favoritt, men slik Federer har sett ut så langt, får Lopez neppe en bedre sjanse til å slå han.

 

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s