Eliteserien | Overraskelser og skuffelser i vår!

67509204

-Andreas Bryhn

Vårsesongen bød på flere store overraskelser, og naturligvis en del skuffende prestasjoner også. Klarer overraskelsene å holde nivået oppe, og kan noen av skuffelsene fra den første halvdelen av sesongen, klare å snu trenden når Eliteserien sparkes i gang igjen til helgen?

Her er de største overraskelsene og skuffelsene fra vårsesongen:

Overraskelser

  1. Bassel Jradi

Kom til Godset i 2014 under David Nielsen. Veldig anonym i andre halvdel av 2014 og i 2015, litt pga han selv og litt pga han ikke helt fikk sjansen i den posisjonen han er desidert best i, nemlig en litt fri rolle bak spiss hvor han kan vandre litt som han ønsker. Viste små tegn på lån i LSK ifjor, men ikke i nærheten av hva han har gjort denne sesongen. Helt siden omleggingen til en 4-4-1-1/4-2-3-1, kall det hva du vil, så har Bassel Jradi vært helt enorm. Han har en helt egen x-faktor, kanskje den eneste i Godset med en x-faktor (mulig med Tokmac). Se på hælsparket til EUA mot Kristiansund eller til Tokki mot Sandefjord. I tillegg har han et blikk for spillet og en teknikk som er få forunt i Eliteserien. Jeg hadde mista troen på Bassel før denne sesongen, men han har virkelig motbevist og på vei til å forløse hans potensiale. Måtte Strømsgodset på en eller annen måte beholde han. Slike spillere trenger norsk fotball!

 

  1. Ohi Omoijuanfo

Slo igjennom som unggutt i LSK og ble en gang i tiden den yngste målscoreren i Eliteserien da han scora mot Godset i 2010 som 16-åring. Så ble det litt tyngre for Ohi med mange sesonger uten å få forløst det som bodde i han. En sesong i Jerv i 2015 hvor han viste klasse tyda på at ting kanskje var på stell? Gikk til Stabæk ifjor og viste vel egentlig ingenting som tyder på at han denne sesongen skulle stå med 12 mål på 17 kamper og generelt godt spill under Toni Ordinas’ ledelse. Også fått sjansen på landslaget da han spilte 2.omgangen i privatlandskampen mot Sverige, enda et bevis på at han har hatt en skikkelig opptur denne sesongen

 

    3. Patrick Mortensen

Lenge virka Patrick Mortensen som en lite målfarlig spiss. 3 mål på første halve sesongen i Særp 08 før han leverte kun 4 i fjorårets sesong. Noe som gjorde at flere skreik etter ny spiss i Særp 08 da de følte at de hadde godt spill men de mangla han målscoreren som man trenger. Særp svarte med å hente Erton Fejzullahu tilbake til Skandinavia fra kinesisk fotball. Erton har ikke levert men den gamle u21-landslagsspilleren til Danmark i Patrick Mortensen har sett fryktelig bra ut og overraska meg ihvertfall med å ha 8 mål omtrent halvveis i sesongen. Et strålende samarbeid med den flotte svensken Jonas Lindberg blant annet som har hatt assister til flere av målene til Pat. Mortensen avgjorde også toppkampen mot Brann i siste kamp før ferien. Er på listen først og fremst på at han på en halv ses har scora mer enn i 1 1/2 første ses han fikk i norsk fotball. Dansk dynamitt

 

Skuffelser:

  1. Mike Jensen

Av mange betegna som den beste spilleren i Eliteserien. I denne sesongen så har det vært tørt krutt. Ikke sett ut som seg selv i det hele tatt, noen små perioder foruten. 8 mål ifjor, sålangt i år kun 1 mål. Det er ikke i nærheten av godt nok fra Mike. Forventer mye mer av Mike Jensen, som burde være i contention for en plass i en dansk landslagstropp. I nåværende form er han knapt en forsterkning for den norske

  1. Fredrik Nordkvelle

Valgt av meg som eksempel på Odds fallitt denne sesongen. Alltid vært en offensivt godt indreløper som har kommet mye inn i boks i Odds sin veldig tydelige 4-3-3 som krever målpoengbidrag fra midtbanen. Kunne egentlig valgt alt mulig fra Odds da alle har vært dårlige men velger Nordkvelle da han er en av de som pleier å være mest synlige fra Odds. Stor, stor skuffelse.

    3.  Marcus Pedersen

Ikke verdens beste spiss, men når du har vært involvert i 14 kamper, 13 av de fra start så er det helt fantastisk dårlig å kun sitte med 2 mål. Greit Strømsgodset ikke har tatt Eliteserien med storm, men det har vært muligheter for Marcus Pedersen til å få seg litt flere mål så han hadde kommet på et akseptabelt nivå ihvertfall. Et elendig kroppsspråk ofte når han ikke får ting til å sitte, noe han sjelden har fått denne sesongen. Bruker også utrolig mye energi på å presse motstanders keeper/stoppere noe som virker veldig idiotisk da han sjeldent er på rett plass i boksen. Legger man da til at han denne sesongen har vært enda oftere dårlig plassert så er du rett i årets skuffelser så langt-lista

 

Overraskelser lag:

  1. Sarpsborg 08

Thomas Berntsen, Tom Freddy Aune og Geir Bakke driver butikk på en eksepsjonell måte i norsk målestokk. Drevet veldig bra i flere år med å hente spillere fra lavere divisjoner i Norge samt ellers i Skandinavia. Berntsen som har ansvar for spillerlogistikk har brukt under 2 millioner på Anders Trondsen, Jonas Lindberg og Patrick Mortensen. Det er ekstreme tall det faktisk. Man har en Sigurd Rosted som bør være åpenbar i enhver landslagstropp og man har sjeldent en stor dropp i form, de er ganske stabile. Å ha de med på lista for overraskelser er kanskje farfetched men jeg følte jeg måtte ha med noe om årets lag sålangt i min bok. Så tar de med her. Bøyer meg i støvet for Særp, som ikke er langt unna å for fullt konkurrere med RBK. Par posisjoner så er de der

 

  1. Stabæk

Dømt nord og ned som vanlig de siste sesongene. Man vet aldri helt med Stabæk. De har aldri laget klart før hva som virker de helt siste dagene før sesongen starter. Antoni Ordinas som er en av de absolutt beste trenerne i Eliteserien har vist siden han tok over for håpløse Billy McKinlay at han er en klassetrener. Fått mye ut av Ohi og Tonny Brochmann på toppdivisjon-nivå. Moussa Njie har tatt nivået bedre enn tidligere. Tortol Lumanza og nylig forsvunnede El-Hadji Ba har levert bra på midtbanen med milleniumsbarnet Hugo Vetlesen. Osv. Levert over hva man forventa og laget har fungert bedre som en enhet enn hva man trodde. Kred til Toni Ordinas for det

 

  1. Sandefjord

Dømt nord og ned av alle eksperter. Helt totalt fryktelige sist gang de var oppe med en voldsom naiv fotball med ingen spillere som var i nærheten av gode nok. Fortsatt med 3 bak men gått over til den mer moderne 3-4-3. Spiller litt mer på sine styrker og klart seg mye bedre. Har en unggutt i André Sødlund som har stått fram i denne sesongen samt spanjolene Pau Morer og murblokka Abdolaye Seck som er større enn ett tog baki forsvaret. Kred til Bohinen som har lært fra forrige opphold og spiller mer på sine styrker enn forrige gang. Har f.eks. Slått Sarpsborg og spilt uavgjort mot Molde for å nevne to resultater hvor de har gjort mer enn forventa

 

Skuffelser lag:

1.Rosenborg

Ingen lag har vært mer skuffende enn RBK denne sesongen i min bok. Rett å slett vært underwhelming i hele sesongen spør du meg. Hadde forventa at RBK hadde tatt steg fra ifjor. Erstatte Jonas Svensson med Hedenstad er en svekkelse. At Konradsen har tatt plassen til Selnæs er ikke bra nok, Jacob Rasmussen som skulle ta over for Holmar Eyjolfsson har ikke bevist noe. Noe som har gjort at Jørgen Skjelvik har blitt brukt endel som stopper. Takket være at Tore Reginiussen og André Hansen holder topp Eliteserie-nivå så fungerer det ok defensivt, men ikke godt nok til å gjøre inntrykk i Europa er jeg redd for. Men selv med det spillermaterialet så burde de dominert Eliteserien spesielt etter at Odds, Godset har underprestert monumentalt og et Brann og et Molde som har vært meget ustabile. Regner med at for at de skal ta neste steget så må noe skje på spillerlogistikk samt at de trenger en bedre trener for å få max ut av gruppa og som tør å gjøre de upopulære avgjørelsene (eksempelvis vrake Bendtner)

2.Strømsgodset

Hva skal man si om Drammens stolthet? Har aldri fungert spesielt bra under Skullerud spør du meg. Starta sesongen i 4-4-2 som var et togkrasj av dimensjoner. Heldigvis har man gått vekk fra det og man ser litt bedre ut i 4-4-1-1/4-2-3-1. Hjemmeformen er bra nok, men borteformen er helt katastrofal. 4 poeng på 9 bortekamper er nedrykksform. Ting som tyder på bedring etter årsbeste mot Kr.Sund i vårsesongens siste hjemmekamp og en U borte i Molde. Endel av problemet er at man ikke klarer å få ut i nærheten av maxen av mannskapet. Man valgte Glesnes som kaptein, noe som virker mer og mer som et valg som tynger på Glesnes. Hauger har vært en skuffelse iår på midtbanen som ikke har gjort noe mer enn hva som akkurat er akseptabelt. Har vært altfor sta på å bruke Marcus Pedersen som spiss selv om han kun har 2 mål på 14 kamper. At et lag som Godset som ifølge rapporter ligger på 3.høyest budsjett i i Eliteserien skal overhodet ikke være innblanda i nedrykkskampen. 1 poeng foran Kristiansund på playoff f.eks. Er langt unna godt nok. At det ikke er så altfor langt opp til en plassering på øvre halvdel er et tegn på at serien som en helhet også har skuffa

3.Odds

Laget til Dag Eilev Fagermo har i flere år hatt en tydelig og offensiv 4-3-3 som har ført til mål og gode resultater. Men 2017 kan tyde på at lag begynner å finne ut av Odds offensivt, 2 mål på siste 7 kamper og 12 mål på 17 kamper er helt fryktelig utteling for et lag som har et rykte om en såpass offensiv fotball som Odds. Odds var det flere eksperter som trodde på kunne gi RBK fight helt inn, med fasiten i hånd så ligger de på 10.plass, 13 poeng bak Rosenborg. Odds har også en ganske gammel tropp med endel spillere som ikke akkurat har alderen på sin side. Nordkvelle, Samuelsen, Hagen, Ruud, Occean osv har alle runda 30 og er spillere som skulle levere nå, ikke i et langsiktig perspektiv. Fagermo har vist tidligere at han klarer å skape et lag, men nå er jeg jaggu ikke sikker. Den Odds-utgaven her er av de svakere man har sett og endel av dekninga bak XI er ikke allverden de heller så Dag Eilev må finne på noe skikkelig skal han klare å snu en fæl trend

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s