Rett og slett for dårlig

Bilderesultat for skiskytterlandslaget
Ikke mye å glede seg over under årets VM

Vi har kastet terningen på de norske utøverne og prestasjonene under årets VM i Hochfilzen.

Et skuffende mesterskap sett med norske øyne, men fra et nøytralt perspektiv har VM i Hochfilzen egentlig vært helt fantastisk. Laura Dahlmeier har stadfestet sin posisjon som skiskytterdronning med sine 5 gullmedaljer, Martin Fourcade på sin side fikk et tøffere mesterskap og måtte nøye seg med den ene gullmedaljen. Hele fire forskjellige vinnere på de fire individuelle øvelsene er fasiten vi sitter igjen med. Fourcade, Doll, Schemmp og ikke minst amerikaneren Lowell Bailey som var bunnsolid hele mesterskapet og sjokkerte alle med sin eventyrlige gullmedalje på Normaldistansen (20km).

Bailey ble mesterskapets «Marksman», med solide 69 av 70 blinker rett ned og dermed bare en fattig strafferunde på alle de 4 individuelle øvelsene. Den imponerende prestasjonen på standplass førte med seg et gull på normaldistansen og veldig respektable plasseringer på de andre individuelle distansene (6,7,7). Gullet medførte også at USA kom foran Norge på årets medaljestatistikk.

Det skulle dessverre ikke mye til å overgå den norske medaljefangsten i år. Fire medaljer er fasiten, hvorav 3 sølv og 1 bronse til henholdsvis Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen. At Norge ikke tar gull på totalt 11 øvelser er rett og slett skuffende, men det som er mest oppsiktsvekkende er hvor langt i fra medaljene de norske er på damesiden. Bø er på mange måter redningsmannen i dette mesterskapet, og sammen med Bjørndalen en av få som har levd opp til forventningene i årets mesterskap.

Terningen er kastet og forventninger til utøverne før mesterskapet, samt forutsetningene de har, er en del av vurderingen.

 

Johannes Thingnes Bø

Bilderesultat for johannes bø

Terningkast: 5

Lillebror Bø har hatt et godt mesterskap og med hele 3 individuelle sølvmedaljer bør «sølvgutten» fra Stryn si seg fornøyd. Det er bare en gullmedalje som mangler for at han skal kunne nå helt opp, noe som fort kunne vært faktum om han hadde hatt marginene på sin side. Fattige 7 tideler skilte Doll og Bø på sprinten, etter at Bø fikk det blytungt på sisterunden.

Emil Hegle Svendsen

Terningkast: 1

Super-Svendsen er ikke like super lenger og leverer rett og slett et elendig VM. Svendsen sin kollaps etter å ha komt i mål på sprinten, satte kanskje en støkk i trønderen, men likevell er prestasjonene langt bak mål. Svendsen skal være på pallen i minst ett renn når det er VM, i år var han ikke i nærheten.

Ole Einar Bjørndalen

Terningkast: 4

Ole Einar Bjørndalen fortsetter å imponere, og tok sin 26.medalje da han gikk inn til bronse på jaktstarten. Selv som nybakt pappa og 43 år gammel, er det ingentting som tyder på at han kommer til å gi seg. Bjørndalen kunne man kanskje forvente tok en medalje, og når han gjør det, så er det absolutt et godkjent mesterskap. Noen litt dårlige løp gjør at skiskytteren fra Simostranda ikke når opp til femmeren.

Tarjei Bø

Terningkast: 3

Tilbake fra sjukdom og ting begynner å stemme. Leverer ingen nevneverdige resultater, men det er godt å se at storebror Bø begynner å komme tilbake etter en lengre periode med sykdom og motgang. Han kommer inn i mesterskapet uten press og forventninger, men  klarer seg greit i de fleste øvelser. Det kan bli spennende å se hvor god han blir til neste års OL-sesong.

En treer er passende med tanke på at prestasjonene er så som så, men ut i fra forutsetningene er det jo absolutt godkjent.

Lars Helge Birkeland:

Terningkast 4

Lars Helge Birkeland imponerte veldig på sin 20km og leverte nesten perfekt på standplass. Hadde Birkeland skutt 20 treff, ville han sikret seg en smått sensasjonell medalje, men med en bom ble det 9.plass på nordmannen. En øvelse og en topp ti plassering av Lars Helge er nok mer enn det man egentlig kan forvente av nordmannen.

-Kollektiv kollaps uten unntak

Bilderesultat for stafett skiskyting damer
Tiril Eckhoff slet på standplass i Hochfilzen

På damesiden har vi rett og slett ingen lyspunkt å komme med. Damene har skuffet stort og når de står igjen med en 11.plass (stafetten) som beste plassering, kan man ikke kalle det annet enn en fiasko. Tiril Eckhoff og Marte Olsbu skulle være våre to sterkeste kort, de andre har man ikke hatt store forventninger til. Eckhoff har gått fryktelig fort på ski, men til gjengjeld vært en av de dårligere skytterne under årets mesterskap. Olsbu har hatt et hårreisende mesterskap med en 16.plass som beste plassering, i tillegg avsluttet hun mesterskapet med en 29.plass av 30 startende på fellesstarten.

Norge skal ikke ha løpere i VM som knapt klarer å komme seg topp 40 på en distanse. Fenne, Nicolaisen og Fanny Birkeland er tre løpere som like godt kunne blitt igjen hjemme i Norge og trent. Ja, det er greit at de får erfaring, men det må være måte på hvor dårlig man skal kunne levere i et VM.

Alt i alt et elendig VM for våre beste kvinner, noe må gjøres før neste sesong.

Terningkast: 1

Tiril Kampenhaug Eckhoff
Fanny Horn Birkeland
Marte Olsbu
Hilde Fenne
Kaia Wøien Nicolaisen

 

-Iver Vattøy

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s